Haber

Bakan Kacır: “Önümüzdeki 10 yıl içinde uçakların türbin kanatları seramikten yapılacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, seramik sektörünün son 20 yılda yaptığı üretim atılımıyla dünyada söz sahibi bir konuma geldiğini ve 10 yılda 301 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini belirterek, “Yenilikçi kullanımlar seramiğin geleceğin teknolojilerine kapı aralayacağı kuşkusuzdur.Örneğin uçağımızın pilot kabinleri seramik “Malzeme teknolojileri yardımıyla kurşun geçirmez hale getiriliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde uçağın türbin kanatları seramikten yapılacak.”

Çanakkale’nin Çan ilçesindeki bir fabrikada düzenlenen etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde görevi devraldığımız günden bu yana Türk sanayisini ihracat, istihdam, üretim ve yatırım anlamında hak ettiği konuma taşımak için gece gündüz çalışıyoruz.” “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonumuz doğrultusunda katma değeri yüksek, öncü bir Türkiye inşa ediyoruz. İhracatımızda yerliliğin payını artırırken, sanayimizin ithal eserlere olan bağımlılığını da azaltmış oluyoruz. Seramik, yerli girdi oranı en yüksek fasıllardan biri olması nedeniyle stratejik bir değere sahiptir. Bilindiği gibi seramik malzemeler, inşaat ve inşaat sektörlerinin yanı sıra mutfak gereçleri dallarının en değerli girdileridir. Öte yandan askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık ve uzay gibi birçok yüksek teknoloji alanında da kullanılmaktadır. Seramiğin yenilikçi kullanımları, kuşkusuz geleceğin teknolojilerine kapı aralayacaktır. Örneğin uçağımızın pilot kabinleri seramik malzeme teknolojileri ile kurşun geçirmez hale getiriliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde uçağın türbin kanatları seramikten yapılacak” dedi.

Türk seramik sektörünün son 20 yılda gerçekleştirdiği üretim hamlesiyle dünyada söz sahibi bir konuma geldiğini söyleyen Bakan Kacır, “Seramik sektörü için 34,7 yatırım bedeli ile 301 adet yatırım teşvik belgesi hazırladık. milyar TL son on yılda 19 bin 598 istihdam olmak üzere biri Yozgat’ta olmak üzere iki OSB’yi bu sektöre kazandırdık Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde ihtisas OSB kurma çalışmalarımız devam ediyor Öncüsü Kalkınma Ajanslarımız bölgesel kalkınmanın bir parçası olarak seramik sektörüne yönelik yürütülen 29 projeye de 71 milyon TL’lik kaynak sağladık. Sağladığımız bu altyapı ve altyapı ile “Sistemleriyle Avrupa’nın ikinci, dünyanın altıncı büyük üreticisi olduk. Kalite, markalaşma ve tasarım açısından da oldukça ilerideyiz. Ürün yelpazemiz her geçen gün artıyor” dedi.

Anadolu’da doğmuş onlarca medeniyetin zenginleştirdiği Türk seramiğinin bugün dünya pazarlarının aranan eseri konumunda olduğunu belirten Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 2 milyar dolar cirosu olan sektörümüz, 113 ülkeye 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ediyor. İnşallah bu rakamlar daha da artar ve yeni yatırımlarla çok daha ileri seviyelere ulaşırız. Türkiye’nin seramik sektöründe bir numara olacağına inancım tamdır. Seramikte bir numara olabilmek için tabii ki başta sektör temsilcileri olmak üzere hepimizin çabalaması ve dikkat etmesi gereken konular var. Sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve katma değerli üretim en önemlileri. Biliyorsunuz sınırda karbon yönetmeliği 2026’da yürürlüğe giriyor.Bu yönetmelik karşısında şubemizin rekabet gücünü korumak için tüm paydaşlarla iş birliğine hazırız.479 Milyon TL’lik taban verdik.Teknoparklarımızda seramik sektöründe toplam 40 firma faaliyet gösteriyor.Ayrıca Çanakkale’de biri olmak üzere seramik sektörüne yönelik 17 Ar-Ge ve 4 Tasarım Merkezimize destek veriyoruz. Türkiye; İnsan kaynağı kapasitesi, geniş yatırım teşvikleri, planlanan sanayi bölgeleri ve hızlanan inovasyon ekosistemi ile son 20 yılda kademeli olarak küresel bir üretim üssüne dönüşmüştür. Bu vesileyle yatırım yapmak isteyenlere seslenmek ve ‘acaba’ demek istiyorum. Tereddüt etme. Yatırım teşviklerimiz, Ar-Ge desteklerimiz, girişimci ve yenilikçi yaklaşımımızla her zaman yanınızdayız. Bu ülkeye güvenen, inanan ve uzun vadeli düşünen herkes kazandı.”

Programda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Çanakkale’nin 108 yıl önce verdiği destansı emek, Türkiye’nin bugün geldiği noktanın kurucu ruhudur. 1915 Çanakkale Köprüsü bile büyük bir başarıdır” dedi. Çanakkale Destanı ile gün yüzüne çıkan hikaye… Togg otomobilinin üretimi ile Devrim otomobillerinin üretimi arasındaki benzerlikleri ortaya koyduğumuzda, Togg’un yolunun açıldığı, milli iradenin güçlü olduğu bir ortamda sektörümüzün neler başarabileceği ortadadır. Bir mermiden başka bir şey yapılmasına izin vermeyenlerin aksine bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde savunma sanayisinin temellerinin atıldığı günümüzde ne büyük başarılara imza atılacağı kararlılıkla gösterilmiştir. Türkiye’de sanayileşme ile demokratikleşme arasında bir bağ vardır.Bu noktada Türk sanayisinin kendisi başlı başına bir başarı öyküsüdür.Bugün geldiğimiz noktayı hiçbir zaman yeterli bulmuyoruz. Çok daha ileri gitmeliyiz, çok daha güçlü olmalıyız. Her alanda güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız. Türkiye Yüzyılı, teknolojide, sanayide, Ar-Ge’de, özellikle yüksek teknolojilerde, özellikle uluslararası ilişkilerde güçlü bir Türkiye olacaktır. Yüzyıl Türkiye’sini bir cümle ile özetleyecek olursak; ‘Sözü güçlü, gücü etkili Türkiye’nin yüzyılı olacak.’ Yarınlarımız bugünden daha güçlü olacak, büyüyecek ve Türkiye’yi her anlamda güçlendireceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrını, Türkiye asrını kurmanın huzurunu, gücümüzü sonuna kadar kullanarak, güçlü bir Türkiye için elimizdeki imkanları seferber ederek hep birlikte yaşayacağız.”

Bakan Kacır’ın yanı sıra Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Sarfiyat, Gelibolu Ören Yeri Başkanı İsmail Kaşdemir, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, daire başkanları, çok sayıda vatandaş katıldı. – ÇANAKKALE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu