Küresel İnsanlar Yapay Zekaya Güvenmekten Çekiniyor
SYDNEY, 22 Şubat (Xinhua) – Avustralya’daki Queensland Üniversitesi ve KPMG Avustralya tarafından Çarşamba günü yayınlanan küresel bir ankete göre, yanıtlayan beş kişiden üçü veya yüzde 61’i ya temkinli ya da yapay zeka sistemlerine güvenmeye istekli. çeşitli çekinceleri vardır.
Queensland Üniversitesi ve KPMG Avustralya’dan araştırmacılar, dünya çapında 17 ülkeden 17.000’den fazla kişiyle anket yaptı. Anketin yapıldığı yerlerin ortasında ayrıca çalışmanın yapay zeka faaliyetleri açısından lider olarak gördüğü Avustralya, Çin, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler de yer alıyor.
Araştırmaya göre, ankete katılanların yalnızca yüzde 39’u yapay zeka sistemlerine güvenebileceklerini söyledi.
Öte yandan katılımcıların yaklaşık yüzde 85’i yapay zeka kullanımının; Verimliliği artırma, yenilikçilik, maliyetleri düşürme ve kaynakları daha uygun kullanma gibi faydaları olacağını düşünür. Katılımcıların yüzde 73’ü yapay zeka kullanımının “potansiyel tehlikeleri olabileceğini” belirtti.
Yapay zekanın yayılmasına ilişkin sıralanan dokuz risk arasında en öne çıkanı siber güvenliğe yönelik tehditler oldu. Katılımcıların yüzde 84’ü siber güvenlik endişesini dile getirirken, bunu manipülasyon yani yapay zekanın ‘zararlı kullanımı’ ve otomasyon sonucu istihdamın daralması izledi.
Katılımcıların yüzde 61’i yapay zekanın toplum üzerinde “belirsiz ve öngörülemeyen” etkileri olabileceğini belirtirken, yüzde 71’i bu alanda düzenleme yapılmasının zorunlu olduğuna inanıyor.
KPMG Futures araştırmasının eş lideri James Mabbott, güvensizliğin önemli nedenlerinden birinin, katılımcıların üçte birinin hükümete, teknoloji kuruluşlarına veya ticari kuruluşlara yapay zeka geliştirme, kullanma ve yönetme konusunda güvenmemesi olduğunu söyledi. toplumun yararına.
“Kuruluşlar, doğruluk ve güvenilirliğin düzenli olarak izlenmesi, AI davranış kurallarının uygulanması, bağımsız AI etik incelemeleri ve sertifikaları ve ortaya çıkan uluslararası standartlara bağlılık gibi sorumlu kullanımı gösteren mekanizmaları devreye sokarak AI kullanımına güven oluşturabilir. dedi.